lørdag 9. juni 2012

Fokus på hele kostholdet

Nye nordiske ernæringsanbefalinger – fokus på hele kostholdet

Femte utgave av de nordiske ernæringsanbefalingene ble  presentert på den nordiske ernæringskonferansen i Reykjavik sist tirsdag.





















Kvaliteten på næringstoffene i fokus

"De nye anbefalingene legger større vekt på kvaliteten på fett og karbohydrater og kilder til disse i kosten istedenfor anbefalte grenseverdier for totalt innhold av fett og karbohydrater. Forslaget inkluderer grenseverdier for enumettet, flerumettet, mettet og transfettsyrer, kostfiber og tilsatt sukker.




















I praksis betyr forslaget til anbefalinger et kosthold med:

  • Mye fiberrike matvarer som grønnsaker, frukt, bær, belgfrukter, fullkornsprodukter og nøtter.

  • Dette anbefales sammen med inntak av fisk, skalldyr, vegetabilske oljer og meieriprodukter med lavt fettinnhold.

  • Inntak av bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt og salt bør begrenses.

  • Matvarer som har lavt innhold av næringsstoffer og fiber, men høyt innhold av energi, som for eksempel sukkerholdig drikke, søte bakervarer eller godteri, raffinerte kornprodukter og hardt fett (f.eks smør), bør også begrenses."  

Hentet fra Helsedirektoratet:
http://www.helsedirektoratet.no/Om/nyheter/Sider/nye-nordiske-erneringsanbefalinger-.aspx


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar